Hazreti Mevlana’yı mı anıyoruz, turist mi ağırlıyoruz.


Hazreti Mevlana’ya ilgi gittikçe artıyor. Bunun sevindirici yanı sadece yurt içinden değil tüm dünyadan bir ilgi olması. Merkez Konya olduğu için anmalar Kültür Bakanlığı ve ilgili birimler tarafından sağlanıyor. Buraya kadar her şey normal ancak gittikçe Hz. Mevlana’nın önemli bir tasavvuf önderi, düşünür, şair kimliğinin ve hayatı yaşama üslubunun önüne tamamen ticari, turistik bir gezi ve seremoni nitelikli reklam materyali olması çıkıyor. Hz. Mevlana artık bir star, reklam yıldızı gibi ürünün pazarlanmasında kullanılan obje olmuştur.

Bugün artık Hz. Mevlana’nın gerçek değerini bulması için anmalarda O’nu daha iyi anlayabileceğimiz faaliyetler yapılmalıdır. Bu anmalar da Konya ile sınırlı kalmamalıdır. Tarihi Mevlevihane bulunan tüm illerde anmalar yapılmalıdır.


Bir haber metni: (kaynak www.semazen.net )
Hz. Mevlana'yı Anma Törenleri'ndeki 23 sema programını 1-17 Aralık tarihlerinde 60 bin kişi izleyecek.

Konya Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Yaşar Sarıcan, Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılacak sema programlarının 18 gün boyunca her akşam bir kez, hafta sonları ise gündüz-gece olarak 2 kez izlenebileceğini, bu yıl sema programlarını yaklaşık 60 bin kişinin izleyebileceğini bildirdi.Sema dışındaki anma törenlerinin de çok yoğun geçeceğini ifade eden Sarıcan, ”Fotoğraf, resim, hat sergileri, tiyatro gösterileri, sempozyum ve birçok ülkeden katılacak sanatçıların yer alacağı mistik müzik festivali gibi birçok etkinliğin yer alacağı anma törenlerinde, Konya'ya on binlerce turistin gelmesini bekliyoruz” dedi.Öte yandan, Konya'da otellerin 1-17 Aralık için doluluk oranlarının yüzde 90'ın üzerine çıktığı öğrenildi. Birçok otelde hafta sonları ve Şeb-i Arus'a rastlayan dönemde yer bulmanın mümkün olmadığı bildirildi.

Yorumlar

  1. Mevlana'yı anma programları yavaş yavaş başlıyor. Bu çerçevede Ömer Tuğrul İnançer, Özel Envar Eğitim Kurumları’nın konuğu olarak konferans sunumu için 24 Kasım’da Konya’da bulunacak

    Hz. Mevlana’nın doğumunun 800. yılı münasebetiyle Ömer Tuğrul İNANÇER’in sunacağı konferans 24 Kasım 2006 Cuma Saat 19:30’da Mevlana Kültür Merkezi (Konya) Sultan Veled Salonu’nda gerçekleşecektir.

    Tüm dostları bekleriz…

    Program : Doğumunun 800. Yıl Dönümünde Mevlana Celaleddin-i Rumi
    Tarih : 24 Kasım 2006 Cuma
    Saat : 19:30
    Yer : Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu
    Düzenleyen : Özel Envar Eğitim Kurumları

    YanıtlaSil

Yorum Gönder