BU KADAR ZOR MUYDU?



Küresel bir tepki olarak da algılanması gereken Gezi parkı eylemleri birkaç gün sürer, sonra bu insanlar destek bulamaz ve yaşamlarına geri dönerler diye düşünülürken hala tüm zorlamalara rağmen devam etmesi nedeniyle bu konunun tekrar kaleme alınması gerektiğini düşündüm: İnsanların Sadece çevre duyarlılığı ile sınırlı olmayan Gezi parkı olayları Türkiye’nin yeni bir döneme girmesini sağlamıştır

Siyasal iktidara; her şeyi denetleyen yönetim anlayışından vazgeçmelisin denmiştir! Artık Türkiye’nin temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçmesinin zamanın geldiğinin uyarısıdır Gezi Parkı.

Her türlü baskıdan bunalan halk, kim ne derse desin ve nasıl değerlendirilirse değerlendirilsin bundan sonra da demokratik istek ve taleplerini dile getirecektir. En dikkat çeken yönü ise; kendiliğinden oluşan bu kitlelerin amaçlarının demokratik haklarını kullanmak isteğidir. 

Halkın kendi yaşamını doğrudan etkileyen konularda katılım kararıydı hiç birinin farklı bir isteği yoktur. Ne vatan hainliği, nede kişilerdir hedefleri!

Lakin temiz ve masum demokratik eylemlere de kan karıştırıldı!

Hiçbir yurttaşın onaylamadığı provokatörlerce kamu mallarına zarar verildi. Çeşitli tahrik edici sözlerle halk ile polis karşı karşıya getirildi. Ölümlere, yaralanmalara ve insanlarda kalıcı hasarların oluşmasına neden olundu! İnsan sağlığına zararlı olduğu bilimsel olarak da kanıtlanan sıkılan suların, biber gazlarının insanlarda çeşitli reaksiyonlara neden olacağı bilindiği halde sıkılmasına engel olunmamasının nedeni ne olabilirdi?

Onları, dinlemek, anlamak bu kadar zor muydu?

Olayların bu denli tırmanmasını engellemek bu kadar zor muydu?

Kışkırtıcı sözler yerine uzlaştırıcı olmak bu kadar zor muydu?

Hiçbir ayrım yapmadan her kesimi bir araya getirmek bu kadar zor muydu?

Kentsel yaşam alanlarını eşit biçimde paylaşabilme ve farklılıklarımızla var olabilme bu kadar zor muydu?

Vatanı bölmek isteyen ve binlerce Mehmetçiğimizin kanına giren vatan hainlerine gösterilen hoşgörünün, vatanını ve ülkesini seven bu yurttaşlara da gösterilmesi bu kadar zor muydu?

Matematiksel kavramlarla halkı bölmek yerine tümünü kucaklamak bu kadar zor muydu?

Empati kurulabilirdi! Madem insan hakları ve demokratikleşmeden bahsediliyordu o zaman neden korkuluyordu?

Biz ve onlar ayrımını bir kenara bırakalım. Hoşgörü ve tahammül ile birlikte barış ve kardeşliğin hakim olabileceği bir dünyayı kurmak bu kadar zor olmasa gerek!

Demokratik hakları dile getirmek isteyen masum insanlarla, aralara karışan devlet millet malına zarar veren provokatörlerin yetkililerce ayrımlarının yapıldığı ve adaletin uygulandığı takdirde arzu edilmeyen şeylerin yaşanmayacağı düşüncesindeyim!

“Nihai amaç; yasa öncesi eşitlik, özgürlük, ekonomik refah ve bütün insanların barışçı işbirliğidir’ diyen Knut Wcksell sanki Gezi Parkı  bildirgesini açıklamış gibi!

SON SÖZÜM: Ülkesini ve bayrağını seven bir yurttaş olarak hiç bıkmadan söylemeye devam edeceğim: Kim olursa olsun herkes aklını bir an önce başına almalıdır! Bu ülke kolay kurulmadı. Tarihte nice devletler kurmuş,   bağımsız yaşamış bu Ulusu bölmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e, silah arkadaşlarına, isimsiz kahramanlara, vatanımız uğruna şehit olan Mehmetçiklerimiz ve gazilerimize Türk Ulusu sahip çıkmaya devam edecektir. Gelin cennet vatanımızı en üstünden en altına kadar bütün halkla birlik olup yaşanılan, özlenilen Türkiye haline getirelim!

24.06.2013
Nermin AYDINLI

Yorumlar