Gelin önce yaşadığımız sorunun adını koyalım

Gelin önce yaşadığımız sorunun adını koyalım


İbrahim ALİN

 Malumunuz yıllardır ülkemizin başının belası olan bir terör sorunumuz var. Bu uğurda birçok güvenlik görevlisi ve insanımız hayatını kaybetti. Nice ocaklara ateş düştü. Ülkemize getirdiği mali yükün 300 Milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor ki ben bunun daha da yukarılarda olduğunu düşünüyorum.


Terör sorunu nedeniyle girişimciler doğuda yatırım yapamıyor, turistik yerler turizme açılamıyor, madenler işletilemiyor, tarım ve hayvancılık kaynakları değerlendirilemiyor. Ülkeyi yönetenler dışarıda olup bitenlerle ilgilenmeleri gereken zaman ve emeğin büyük çoğunluğunu bu konuya ayırmak durumunda kalıyorlar.


Peki ülkemiz için bu kadar olumsuzluklar ihtiva eden sorun neden bunca zamandır çözülmedi ya da çözülemedi. Haftasonu bir haber programında konuşmacının birisi Diyarbakırlı eski bir milletvekili ya da belediye başkanına soruyor; isteyen Kürt vatandaşlar demokratik haklarını mı kullanamıyorlar? herhangi bir makama mı gelemiyorlar? ülke içinde seyahat mi edemiyorlar? Cevabı "HAYIR" olan bu ve benzeri soruları çoğaltmak çok kolay. Bu soruları yönelttikten sonra da diyor ki "peki o zaman sorun nedir?". Karşı taraf net bir şey söylemiyor söyleyemiyor.


Geçmişte devletin bazı yanlış politikalarından kaynaklanan hatalar olmuş olabilir. Hükümetler bu bölgeye yeterince kaynak aktarmamış olabilir. Devlet memurları sürgün amacıyla cezalandırılmak için o bölgelere gönderilmiş olabilir. Devleti temsil eden insanların yanlış uygulamaları olmuş olabilir. Ama bugün geldiğimiz nokta da durumun böyle olmadığını görüyoruz. Devlet bu bölgelerin kalkınması için son dönemlerde yoğun bir çaba içerisinde. Hatta buradaki vatandaşların batıdaki insanların yararlanamadıkları kadar devletin imkanlarından yararlanıldığını bile duyuyoruz. Kürtçe dilinde yayın serbestliği var, buradaki vatandaşlar da istedikleri partiye oy verip millet meclisinde kendilerini ifade edebiliyor.


Peki o zaman tüm bunlar yaşanırken neden hala burada sorun var? Neden hala terör faaliyetleri son bulmuş değil, neden hala bu bölgeden seçilen bazı milletvekilleri terörist başını referans gösteriyor? Neden hala sokak çatışmaları yaşanıyor? Demek ki hala ortada bir sorun var.


Pekala sorunun ne olduğu tanımlanmadan sorunu çözmek mümkün mü? Okullarda öğretmenlerimizin sıkça hatırlattığı bir şey vardır; soruyu anlamak çözmenin yarısıdır diye. Peki biz ülkemizde yaşanan sorunun adını koyabildik mi? Hayır. Hükümet bile yapacağı düzenlemeler için önce Kürt açılımı dedi sonra Demokrasi açılımı dedi. Demek ki hala kavram kargaşası ve sorunun adının konamayışı var.


Ben şua inanıyorum ki; Devletle çatışan güçler ya da odaklar net olarak ne istediklerini söyleseler ve yaşanan sorunun adı konup, tanımı yapılsa öyle ya da böyle çözüme çok daha kolay ulaşılabilir.


Çünkü bilmediğiniz adın koymadığınız bir sorunu çözmeyi de bilemezsiniz.


Saygılarımla

Yorumlar